Praktyczne porady jak zredukować koszt używania lodówki?

2018-06-29T12:13:24+00:00 8 sierpnia 2016|

Przed zakupem

  1. Warto przed zakupem porównać parametry energetyczne różnych modeli lodówek podawane przez ich producentów. Z reguły  lodówki klasy A++ zużywają około 40% mniej prądu dlatego, najkorzystniej wyjdziemy na zakupie lodówki klasy A++ lub A+++.
  2. Kup lodówkę z systemem „no frost” tym sposobem zaoszczędzisz do 20% procent energii. Lodówka sama usuwa wilgoć i szron dzięki czemu nie musimy się troszczyć o jej systematyczne rozmrażanie.
  3. Nie przesadzaj z pojemnością. Najłatwiej dopasować pojemność do liczby domowników. Średnio 60l przypada na jednego domownika, tak więc przy 4 osobach w gospodarstwie domowym, optymalnym rozwiązaniem będzie lodówka o pojemności 240 litrów. Często mamy zbyt duże lodówki a wtedy energia zużywana jest po prostu do chłodzenia powietrza wewnątrz.
  4. Alarm otwartych drzwi. Większość nowych modeli lodówek posiada tzw. alarm otwartych drzwi. Jeśli pozostawimy niedomknięte drzwi lodówki zostaniemy o tym poinformowani sygnałem dźwiękowym, po godzinie lodówka automatycznie się wyłączy.
  5. Poprawnie ustaw lodówkę. Nie należy dosuwać urządzenia zbyt blisko ściany. Odstęp powinien wynosić minimum 8-10 cm by ułatwić dostęp powietrza do znajdującego się z tyłu wymiennika ciepła. Jeśli powietrze prawidłowo cyrkuluje to przeciętne gospodarstwo domowe oszczędza rocznie  około 70kWh 42 zł dodatkowo, nie należy ustawiać lodówek przy  źródłach ciepła (piekarnikach , kuchenkach) w im cieplejszym miejscu stoi lodówka tym częściej i intensywniej pracuje jej agregat zużywając dodatkową energię.

Eksploatacja

 

  1. Nie wkładaj ciepłych potraw. By lodówka nie musiała wydatkować dodatkowej energii na schłodzenie produktów, lepiej ostudź je przed schowaniem w temperaturze pokojowej
  2. Szczelnie zamykaj produkty spożywcze w odpowiednich pojemnikach. Parując zmuszają lodówkę do zwiększenia schładzania. Zużycie prądu wzrasta gdy lodówka ma za zadanie schłodzić wilgotne powietrze.
  3. Ustaw temperaturę na  4 – +7 stopni C, według badań im wyższa temperatura tym niższe zużycie. Każde obniżenie temperatury o 2 stopnie powoduje wzrost zużycia prądu aż o kilkanaście procent
  4. Wyjmuj żywność na krótki czas. Warto prędko odkładać produkty z lodówki by nie traciły chłodu a tym samym by lodówka nie musiała ponownie włożyć energii w schłodzenie ich.
  5. Regularnie rozmrażaj lodówkę. Jeśli nie posiadasz funkcji automatycznego rozmrażania, rób to manualnie. Każde 3mm szronu to dodatkowe 10 % zużycia energii.
  6. Wyłącz na czas wakacji. Optymalnym rozwiązaniem jest opróżnić lodówkę z żywości przed wyjazdem i zupełne wyłączenie jej. Koniecznie zostaw uchylone drzwi.